Drapel Romania Drapel Uniunea Europeana
Asociatia ProJure Romania Asociatia Consilierilor Juridici din Bacau

Contribuiti cu 2% pentru asociatia consilierilor juridici Bacau

Contribuiti cu 2%

Pentru a directiona 2% din impozitul dvs. pe venit catre Asociatia Consilierilor Juridici Bacau, va rugam sa folositi urmatoarele date in declaratia dvs.:

ASOCIATIA CONSILIERILOR JURIDICI BACAU
Cod Fiscal: 16286821
Cont nr: IBAN RO7474RZLBR0000060005494693
Banca: Raiffesein Bank Agentia Bacau

Declaratiile fiscale care va sunt necesare pentru acest lucru le puteti descarca de aici:
-
Declaratia 230 - pentru contribuabilii cu venituri din salarii;
- Declaratia 200 - pentru contribuabilii cu (si) venituri din alte surse.

Pentru mai multe detalii a se vedea Normele metodologice valabile pentru anul fiscal 2008 – Ordinul Ministerului Economiei si Finantelor nr.2371/2007.

 • Pentru a intelege mai bine acest mecanism, va rugam sa cititi urmatoarele instructiuni:

  Ce inseamna 2% pentru contribuabili:
  Prevederea 2% este un mecanism de transparenta fiscala prin intermediul caruia contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie). Puteti astfel decide catre cine merg (2%) din impozitele dvs.!

  De ce e bine sa folositi aceasta prevedere?
  Nu va costa nimic!
  Contribuiti la eficientizarea cheltuirii banului public-deci al dvs.!
  Puteti ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. directionand 2% catre o organizatie care lucreaza in acel domeniu.
  Va puteti asigura ca acei bani raman in comunitatea dvs. directionandu-i catre o organizatie locala.
  Puteti ajuta oameni in nevoie directionand 2% catre o organizatie care lucreaza pentru ei!

  Ce trebuie sa faceti?
  Pasul 1.) Alegeti un domeniu si o organizatie catre care vreti sa directionati 2% din impozitul dvs. Cititi sectiunile cum se alege organizatia si cum aleg o organizatie buna sau consultati baza de date. Daca doriti puteti raspunde uneia din cererile pe care probabil le veti primi sau despre care veti citi sau auzi.
  Pasul 2.) Aflati datele de contact ale organizatiei. Aveti nevoie de urmatoarele informatii:

 • Numele organizatiei

 • Codul de identificare fiscala (codul fiscal)

 • Contul organizatiei in format IBAN

Pasul 3.) Completati datele pe declaratia de venit global
Formularul prin care puteti directiona 2% din impozitul dvs. catre o organizatie este declaratia de venit global. Daca va numarati printre cei carora angajatorul le completeaza fisa fiscala si nu ati mai completat declaratia de venit global nu va ingrijorati. Nu va dura mai mult de 5 minute!
Puteti obtine declaratia de venit global de la administratiile financiare, o puteti descarca de pe situl Ministerului Finantelor Publice http://anaf.mfinante.ro/wps/portal sau puteti ruga o cunostinta sa va faca o copie sau puteti cere o copie organizatiei catre care doriti sa directionati 2%.
Completati Capitolul A. Date de identificare ale contribuabilului (nume, adresa, telefon, cod numeric personal, etc.)
Completati capitolul H. Sectiunea 2. Sponsorizare entitate nonprofit.
Treceti datele organizatiei: nume, cod fiscal si cont bancar. Atentie contul bancar in format IBAN are 24 de cifre!
Nu va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.
Asta-i tot!

Daca aveti venituri de la un singur angajator care va completeaza fisa fiscala de tip 1 (FF1) asta este tot ce trebuie sa completati in declaratia de venit global. Ignorati celelalte capitole.
Pasul 4.) Trimiteti prin posta declaratia de venit global administratiei financiare de la domiciliul dvs. sau depuneti-o chiar dvs. Termenul limita este 15 mai a anului in curs!
V-ati adus contributia la buna cheltuire a fondurilor publice si ati contribuit la o viata mai buna in comunitatea dvs.! Pana la 31 decembrie administratia financiara va centraliza toate informatiile si va vira sumele stranse catre organizatiile beneficiare.

Cum se alege organizatia?
Prima intrebare la care trebuie sa raspundeti este in ce zona si catre ce domeniu doriti sa se indrepte 2% din impozitul dvs?
Daca doriti ca banii sa ramana in comunitatea dvs. alegeti o organizatie locala.
Daca sunteti interesat de o anumita regiune (in care ati copilarit, de care sunteti legat dintr-un anumit motiv) alegeti o organizatie care activeaza acolo.
Daca aceste lucruri nu sunt importante pentru dvs. puteti alege orice tip de organizatie, inclusiv organizatii care lucreaza la nivel regional sau national.
Urmatoarea intrebare la care trebuie sa va raspundeti este in ce domeniu doriti sa ajunga banii dvs. Aici optiunile sunt mult mai numeroase. Tipic organizatiile sunt impartite in urmatoarele categorii:

 • Asociatii profesionale si de afaceri (diverse tipuri de asociatii profesionale - de exemplu asociatii ale profesorilor, medicilor, lucratorilor sociali, jurnalistilor, contabililor, managerilor, cat si asociatii ale intreprinderilor dintr-un domeniu/industrie. Daca doriti sa sustineti dezvoltarea profesiei dvs. sau a domeniului de afaceri in care activati, incercati sa le gasiti aici!)

 • Cultura, arta, recreere (asociatii si fundatii nationale sau locale care promoveaza implicarea publicului in activitati culturale, artistice si recreative. Ii puteti gasi organizand concerte, expozitii, lectii de dans, teatru, muzica sau desen, promovand tineri artisti plastici, activitati sportive sau organizand dezbateri si mese rotunde pe teme ce tin de activitatea lor. Daca doriti sa sustineti organizatiile care va fac viata mai bogata si mai frumoasa incercati aici!)

 • Cooperare internationala (asociatii si fundatii care promoveaza cooperarea internationala, organizeaza diverse schimburi de experienta si comunicare intre tari, implica organizatii si instutitii din mai multe tari in rezolvarea unor probleme de depasesc granitele uneia, ofera ajutor tarilor mai
  putin dezvoltare sau care trec prin anumite crize).

 • Dezvoltare economica si sociala (acesta este un domeniu relativ larg in care gasiti diverse asociatii locale, regionale si nationale care isi propun sa dezvolte economia, intreprinderile mici sau care incearca sa creeze si sa sustina activitati si grupuri ce-si propun dezvoltarea comunitatii, a spiritului de intrajutorare, a unor legaturi durabile intre oameni).

 • Drepturi civile si cetatenesti (asociatii si fundatii care activeaza pentru definirea si protejarea drepturilor omului si a drepturilor garantate prin Constitutie si prin lege, ofera sprijin celor a caror drepturi au fost incalcate, militeaza pentru masuri care sa previna incalcarea drepturilor).

 • Invatamant, educatie, cercetare (asociatii si fundatii care lucreaza pentru a promova accesul la educatie, ofera sprijin celor care doresc sa invete sau profesorilor, dezvolta si testeaza metode noi si programe alternative de educatie, sprijina reforma din invatamant sau incearca sa descopere noi solutii la probleme diverse ale societatii.)

 • Media si relatii publice (asociatii si fundatii care lucreaza pentru ca cetatenii sa aiba acces la o informatie de calitate despre ce ce intampla in jurul lor, pentru dezvoltarea profesionala a jurnalistilor si a specialistilor de relatii publice. )

 • Protectia mediului (asociatii si fundatii care activeaza in domeniul educatiei ecologice, pentru schimbarea practicilor ce afecteaza negativ mediul inconjurator, pentru protectia biodiversitatii - a florei si faunei afectate negativ de actiunile omului, pentru gasirea unor solutii de dezvoltare care iau in considerare mediul inconjurator. )

 • Religie (asociatii si fundatii care sunt afiliate diferitelor culte religioase active in Romania. Cel mai adesea desfasoara activitati de caritate sau de promovare a valorilor care stau la baza respectivului cult.

 • Sanatate (asociatii si fundatii care promoveaza accesul la servicii de sanatate de calitate, organizeaza campanii de informare si prevenire a unor boli importante cum sunt cancerul sau SIDA, sustin persoane bolnave cu acces la medicamente. )

 • Servicii sociale (o sfera destul de larga de asociatii si fundatii care ofera servicii de protectie si integrare sociala a celor care se afla intr-o situatie dezavantajata - copii orfani, persoane si familii fara venituri sau cu venituri mici, parinti singuri, batrani care nu au suport din partea familiei, persoane cu handicap fizic sau mental.)

Ganditi-va care din domenii este mai important pentru dvs.? In ce domeniu doriti foarte mult sa se schimbe ceva? Exista un domeniu de care va simititi atasat? Aveti legaturi cu unul dintre domenii? Aveti interesul ca unul din domenii sa se dezvolte?
Cum aleg o organizatie buna?
Este normal sa doriti ca banii dvs. sa fie cheltuiti cu maxima eficienta.
In continuare va prezentam o serie de sugestii care sa va ajute sa va asigurati ca veti directiona 2% din impozitul dvs. catre o organizatie transparenta si eficienta:

 • Ati mai auzit de organizatie: ati citi despre ea in presa, cineva de incredere v-a povestit despre ea, ati avut contacte directe cu organizatia .

 • In organizatie exista oameni de incredere: consiliul de conducere este format din personalitati sau persoane de incredere, cunoasteti direct oameni implicati in organizatie, persoanele implicate sunt dedicate si bine pregatite pentru ceea ce fac.

 • Organizatia opereaza in mod transparent: pueti afla cu usurinta informatii suplimentare (inclusiv de natura financiara), la cerere vi se pune la dispozitie un raport anual al organizatiei, organizatia a fost verificata financiar cu rezultate bune fie de catre autoritatile competente, fie de catre un evaluator independent.

 • Organizatia opereaza in mod eficient: ati auzit sau citit de rezultatele bune ale organizatiei, cunosteti persoane beneficiare ale organizatiei care sunt multumite de serviciile acesteia.

 • Cereti referinte despre organizatie: a mai auzit cineva de ea? Cunoasteti persoane care au beneficiat de serviciile ei? Cunoasteti persoane implicate in organizatie?

Evitati sa directionati catre o organizatie daca:

 • este excesiv de insistenta

 • nu va ofera informatii credibile

 • nici dvs. nici altcineva dintre cunoscuti nu au auzit niciodata de ea

 • nu poate fi contactata cu pentru a oferi raspunsuri la intrebari

 • ezita sa va ofere informatii financiare sau despre numarul si natura beneficairilor sai

 • nu va ofera informatii specifice despre activitatile sale

Ce nu este prevederea 2%?
Directionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donatie! Este vorba de o suma datorata statului (ca impozit) dar puteti decide modul si cui va fi ea alocata.
Directionarea a 2% nu este o metoda legala de frauda fiscala! Nu aveti dreptul sa cereti nici un fel de beneficii financiare sau de alta natura organizatiei catre care ati directionat 2%. Pe baza eficientei si transparentei ei insa puteti decide daca anul viitor va mai beneficia de prevederea 2% din partea dvs.!

Prevederea legala:
Articolul. 57, alineatul (4) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal al Romaniei, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 927 din 23/12/2003, cu modificarile si completarile ulterioare:
„ (4) Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza potrivit legii. „

Pentru mai multe informatii puteti obtine si de pe site-ul: http://www.doilasuta.ro